Gyártók

FAQ

Do you need help? Go to see our FAQ section.

Satfinder

Műhold iránymeghatározás. Egy Google Maps alapú térkép segítségével gyorsan és pontosan meghatározhatjuk a műhold irányát és információkat kaphatunk a parabola antenna beállításához: a keresett műhold iránya az antenna földrajzi helyétől függően, azimut, eleváció, deklinációs szög. Használata egyértelmű, angol tudás nélkül is könnyen elboldogulunk: az alapértelmezetten kiválasztott Eurobird 9A műholdra kattintva a legördülő menüből kiválasztjuk a kívánt műholdat és a térképen a helymeghatározó zöld ikont a megfelelő földrajzi helyre helyezzük az egér segítségével. A térkép alatt a szükséges információk automatikusan frissülnek.

Translation

Parabola antenna beállítása

Az antenna precíz beállítása talán a legfontosabb lépés a mûholdas vételnél. Ettõl függ a vétel minõsége és, hogy rosszabb idõjárási körülmények közt milyen lesz a vétel, vagy lesz-e egyáltalán. Elõfordulhat olyan eset is, hogy egy nagyobb szélvihar elállítja az antennát, ilyenkor szükséges visszaállítani azt a megfelelõ pozícióba.
Az antenna beállítása egy nagy odafigyelést és türelmet igénylõ mûvelet, fontos a pontosság. Amennyiben nem vállaljuk ezt, vagy kellő ismeret hiányában nem vagyunk biztosak a sikerben, inkább bízzuk szakképzett szerelőre. Az alábbi leírással megpróbáljuk közérthető nyelven leírni, hogy hogyan lehet egyszerûen és gyorsan beállítani a parabola antennánkat.

 Az antenna állítása közben folyamatosan figyelni kell a jelerõsséget. Ezt megtehetjük a beltéri menüjében:

Beállítás a beltéri menűjében

vagy az erre a célra szolgáló sat finder készülékkel:

 Beállítás Satfinderrel

A kültéri egységek felszerelés után a csavarokat nem kell meghúzni teljesen, csak annyira, hogy az antenna forgatható maradjon az árbocon és a dõlési szöge is korrigálható legyen kézzel, de ne bukjon elõre az antenna.

 Ha ez kész van, akkor ellehet kezdeni az antennát nagyon lassan forgatni a mûhold vélhetõ irányába (iránytû, vagy szomszédos parabola nagy segítség), az árbocon történõ forgatáskor folyamatosan állítsuk a dõlési szöget is(7 fok körül). Így oda-vissza állítva az antennát hamarosan megtaláljuk a kívánt mûholdat, amit a beltéri jelerõsség és minõség jelzõjén fogunk észrevenni.

Ha megvan a mûhold, akkor a nagyon lassantól még lassabban forgatva próbáljuk a legjobb jelszint és minõség értéket elérni. Ennél a mûveletnél milliméterek is rengeteget számítanak, és az antenna dõlési szögén is állítani kell a legjobb minõség eléréséhez.
Amennyiben az értékek már nem mennek feljebb, azaz elértük a legjobb jelszint és minõség értékeket, rögzítsük az antennát. A csavarokat mindig átlósan húzzuk meg, így nem fog elmozdulni az antenna, nem húzzuk el a csavarokkal. Ha mégis csökkenne a jelszint, akkor mindenképp korrigáljuk.
A rögzítés végeztével ne felejtsük el a
mûholdvevõ fejet elforgatni, ezzel még jobb vétel érhetõ el. A fejet a tartójában az óramutató járásával ellentétesen (az antennával szemben állva) fordítsuk el a megfelelő szögbe. Eközben is nézzük a beltéri jelerõsségét és a legjobb érték elérése után húzzuk meg a fejet rögzítõ csavarokat is.

A fej elforgatása (példánk az Intelsat-1002 műholdra vonatkozik)

A fej elforgatása

 

Néhány jó tanács:

Szeles idõben ne kezdjünk el antennát állítani.
Borús, esõs idõben szintén nem tanácsos antennát szerelni.

                                                                                                               Forrás: digiportal.hu


FőoldalFőoldal

Kosár  

(üres)

Akciós termékek

Hátralevő idő az akció végéig:

Összes akciós termék

Hírek, újdonságok

 • Á.SZ.F.
  Általános Szerződési FeltételekA jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) a Technik B-Sat Kft. (székhelye: 1081 Budapest, Kiss József utca 14.; cégjegyzékszám: 01-09-89011… » tovább
 • Amiko Micro HD műholdvevő teszt
    Amiko Micro HD műholdvevő teszt   2013.11.14.  (Forrás: digiportal.hu)   Ismét egy különlegességnek számító műholdvevő beltéri egységet kaptam tesztelésre. Az Amiko Micro HD kinézet&eac… » tovább
 • Adatvédelmi nyilatkozat
    Adatvédelmi nyilatkozat   1. Bevezetés A Technik B-Sat Kft. (1081 Budapest, Kiss József utca 14., a továbbiakban szolgáltató, adatkezelő), mint adatkezelő, magára nézve kötelezőnek ismeri el jelen jogi közlem&eacu… » tovább
 • Így változik októberig a hazai televíziózás
  Így változik októberig a hazai televíziózás 2013.03.19.  Forrás: Richpoi.hu Október végéig két ütemben valósul meg a digitális átállás Magyarországon, ezután az… » tovább
 • Sport1 HD a UPC Direct kínálatában
  Sport1 HD a UPC Direct kínálatában  2013. január 30. A UPC DTH S.à r.l., Kelet- és Közép-Európa vezető tartalomszolgáltatója örömmel jelent be, hogy a Sport1 HD csatornával tovább bőv… » tovább

view all news

  Ltogassa meg Muhodvetel.hu a ShopMania weboldalon  Ingyenes cgtudakoz LinkBank
Webaruhaz, bolt linkek Web Design WYW Global Directory