Bemutató üzletünk hétfőn, november 20.-án árubeszerzés miatt ZÁRVA van. Nyitás: KEDD, november 21.-én 9,00 órakor. Köszönjük a megértést! smiley-cool.gif

Gyártók


Parabola antenna beállítása

Az antenna precíz beállítása talán a legfontosabb lépés a mûholdas vételnél. Ettõl függ a vétel minõsége és, hogy rosszabb idõjárási körülmények közt milyen lesz a vétel, vagy lesz-e egyáltalán. Elõfordulhat olyan eset is, hogy egy nagyobb szélvihar elállítja az antennát, ilyenkor szükséges visszaállítani azt a megfelelõ pozícióba.
Az antenna beállítása egy nagy odafigyelést és türelmet igénylõ mûvelet, fontos a pontosság. Amennyiben nem vállaljuk ezt, vagy kellő ismeret hiányában nem vagyunk biztosak a sikerben, inkább bízzuk szakképzett szerelőre. Az alábbi leírással megpróbáljuk közérthető nyelven leírni, hogy hogyan lehet egyszerûen és gyorsan beállítani a parabola antennánkat.

 Az antenna állítása közben folyamatosan figyelni kell a jelerõsséget. Ezt megtehetjük a beltéri menüjében:

Beállítás a beltéri menűjében

vagy az erre a célra szolgáló sat finder készülékkel:

 Beállítás Satfinderrel

A kültéri egységek felszerelés után a csavarokat nem kell meghúzni teljesen, csak annyira, hogy az antenna forgatható maradjon az árbocon és a dõlési szöge is korrigálható legyen kézzel, de ne bukjon elõre az antenna.

 Ha ez kész van, akkor ellehet kezdeni az antennát nagyon lassan forgatni a mûhold vélhetõ irányába (iránytû, vagy szomszédos parabola nagy segítség), az árbocon történõ forgatáskor folyamatosan állítsuk a dõlési szöget is(7 fok körül). Így oda-vissza állítva az antennát hamarosan megtaláljuk a kívánt mûholdat, amit a beltéri jelerõsség és minõség jelzõjén fogunk észrevenni.

Ha megvan a mûhold, akkor a nagyon lassantól még lassabban forgatva próbáljuk a legjobb jelszint és minõség értéket elérni. Ennél a mûveletnél milliméterek is rengeteget számítanak, és az antenna dõlési szögén is állítani kell a legjobb minõség eléréséhez.
Amennyiben az értékek már nem mennek feljebb, azaz elértük a legjobb jelszint és minõség értékeket, rögzítsük az antennát. A csavarokat mindig átlósan húzzuk meg, így nem fog elmozdulni az antenna, nem húzzuk el a csavarokkal. Ha mégis csökkenne a jelszint, akkor mindenképp korrigáljuk.
A rögzítés végeztével ne felejtsük el a
mûholdvevõ fejet elforgatni, ezzel még jobb vétel érhetõ el. A fejet a tartójában az óramutató járásával ellentétesen (az antennával szemben állva) fordítsuk el a megfelelő szögbe. Eközben is nézzük a beltéri jelerõsségét és a legjobb érték elérése után húzzuk meg a fejet rögzítõ csavarokat is.

A fej elforgatása (példánk az Intelsat-1002 műholdra vonatkozik)

A fej elforgatása

 

Néhány jó tanács:

Szeles idõben ne kezdjünk el antennát állítani.
Borús, esõs idõben szintén nem tanácsos antennát szerelni.

                                                                                                               Forrás: digiportal.hu


L�togassa meg a Muholdvetel.hu web�ruh�zat a ShopManian Google Analytics Alternative